Auton myynti itse

Opas auton myymiseksi itse suoraan ostajalle.

Myy autosi itse ja saa siitä kunnon hinta

Melkein jokainen auton omistaja varmasti tietää että autosta saa paremman hinnan myymällä sen itse, kuin mitä saisi autoliikkeestä vaihdossa hyvitystä. Puhumattakaan autoliikkeiden ostohinnoista jos et ota autoa vaihdossa.
Tästä huolimatta moni pitää auton myymistä itse vaikeana, ja moni ajaakin suoraan autoliikkeeseen. Pelko pois, ei se myyminen niin vaikeaa ole. Lue nämä ohjeet ja auton myyjän muistilista, niin onnistut varmasti. Ja vaikka myyminen tuntuisi hankalalta, on se kuitenkin varmasti vaivan arvoista, voit nimittäin tehdä itse myymällä jopa tuhansia euroja paremmat kaupat!Näin myyt itse autosi

Näin siis teknisesti tehdään onnistuneet autokaupat. Ohjeita auton myynti-ilmoitukseen ja paremman hinnan saantiin annan toisessa luvussa.

Autokauppaan tarvittavat paperityöt

  • Rekisteriotteen tekninen SEKÄ ilmoitusosa.
  • Mielellään myös luovutuskirja.

Täyttäkää luovutuskirja huolellisesti yhdessä ostajan kanssa. Voit ladata / tulostaa sen täältä.
Luovutuskirjaan pitäisi saada kahden todistajan allekirjoitus. Tämä onnistuu helpoiten jos kauppa tehdään pankkikonttorissa (kuten muuten maksukin).
Luovutuskirjaa tarvitset siinä tapauksessa jos ostaja ei viikon sisällä kaupanteosta rekisteröikään ajoneuvoa omiin nimiinsä. Tällöin saat katsastuskonttorilla luovutuskirjan esittämällä lopetettua omat vastuusi ajoneuvoon.

Täyttäkää rekisteriotteen ilmoitusosa. Ensin ostajan tiedot ja päivämäärä, allekirjoitukset viimeisenä.
Täytetystä ilmoitusosasta kannattaa ottaa kopio, ainakin siinä tapauksessa jos erillistä luovutuskirjaa ei ole tehty.Näin saat auton nopeasti kaupaksi

Auton myydääkseen pitää tietysti kertoa ostajaehdokkaille sen olevan myynnissä (ellei sitten ostaja löydy tuttavapiiristä). Yleisin ja helpoin tapa on laittaa ilmainen ilmoitus Nettiauto.comiin. Yleensä tämä nettiautossa ilmoittaminen on myös aivan riittävä toimenpide auton kaupaksi saamiseksi. Myös paikallislehteä kannattaa kokeilla jos nettiauto ei tuota toivottuja tuloksia.

Aloita auton nettimyyntiin laittaminen sillä että peset ja vahaat sen hyvin. Puhdista ja kiillota myös sisätilat. Ota autosta kuvia noin 5 kpl ulkopäin ja muutama sisältä kojelaudasta. Korosta kuvissa tietysti oman autosi parhaita puolia. Esim. jos autossa on siistit nahkaistuimet, kannattaa ottaa yksi sisäkuva niin että nekin näkyvät.

Rekisteröidy nettiauto.comiin ja tee ilmoitus. Liitä siihen nyt muutama valikoitu kuva autostasi. Kerro lisätiedoissa auton lisävarusteista ja esimerkiksi tehdyistä huolloista ja korjauksista. JA NYT HUOMIO! Kerro myös yhdestä tai kahdesta pikkuviasta, jotka eivät sinänsä ainakaan merkittävästi vaikuta auton arvoon. Tämä antaa aina luotettavan kuvan myyjästä.
Kannattaa myös mainita jos hinta on jo valmiiksi tingitty niin vältyt turhilta renkaan potkijoilta jotka vievät aikaasi (niitä tulee joka tapauksessa).

Ja tuosta hinnasta tosiaan... Käyvän hinnanhan saat selville tutkimalla nettiauton ilmoituksista muita vastaavia menopelejä. Siitä vain sitten rehellisesti mietit asettuuko oma autosi kuntonsa ja ajokilometriensä puolesta hintahaarukan ylä- vai alapäähän.
Jos haluat myydä autosi kohtuuajassa, niin hintalappu kannattaa laittaa kerralla kohdalleen. Ja se mitä osia olet autoosi vaihtanut ei oikeastaan kiinnosta ketään, eikä sillä verukkeella kannata ylihinnoitella autoaan.

Auton meikkaus myyntikuntoon

Seuraavat konstit saattavat kuulostaa moraalisesti epäilyttäviltä joidenkin mielestä. Yleensä kyseessä ovat ne katkerat jotka ovat ostaneet ylihintaisen romuläjän jonka viat oli vain siististi peitelty.
Älä ujostele itsekään laittaa autoasi vähän edustavampaan myyntikuntoon, niin ne autoliikkeetkin tekevät!

Ruostepeikko piiloon

Auton ulkonäkö on kaiken A ja O. Autoista paljonkin ymmärtävä loppujen lopuksi kuitenkin katsoo auton yleisilmettä, ja ostopäätös perustuu suurelta osin siihen miltä auto näyttää. Pahin mörkö on tietysti ruoste! Kukkivat helmat tiputtavat auton arvoa käsittämättömän paljon. Ruosteet siis piiloon!
Peruskonsti on hankkia auton sävyyn sävytettyä maalia suihkepullossa. Siitä vain sitten norjankromit peittoon maalikerroksen alle. Viitseliäämpi käyttää myös hiomapaperia ja lasikuitukittiä. Jos ruoste on syönyt peltiin jo reiän, on kitti jo välttämättömyyskin. Ennen ostaja ehdokkaalle esittelyä auton kannattaa antaa hieman pölyyntyä, nämä pikameikkaukset kun tahtovat käydä melko herkästi silmään...
Korin haalistuneisiin mustiin muoviosiin kannattaa pyyhkäistä niille tarkoitettua värivahaa.
Alustan pesua kannattaa harkita kaksi kertaa jos alusta on kovin ruosteinen.Auton sisätilat

Ensiksikin, haiseva auto ei kiinnosta ketään! Ei myöskään kymmenelle eri wunderbaumille haiseva. Käytä oikeasti aikaa siihen että auto olisi sisältä siisti ja hyvän tuoksuinen. Jos autossa on oikein pinttynyt kalman haju, niin voit vuokrata otsonaattorin. Sen pitäisi vuorokaudessa tehdä autostasi yhtä raikkaan kuin tehtaalta tulleessaan.
Sisätiloiltaan siisti auto antaa omistajastaan autostaan hyvin huolehtivan kuvan.

Moottori ja muu tekniikka

Moottoritila kannattaa pestä ja puunata. Katso että kaikkia nesteitä on riittävästi, ikävää jos varoitusvalo syttyy kesken koeajon.
Tarkista rengaspaineet. Voitele kitisevät saranat. Korjaa vuotava pakoputki jos se pitää pahaa ääntä. Poikkeuksen tässä tekee auto jonka potentiaalisia ostaja ehdokkaita ovat juuri kortin saaneet ammattikoulun pojat. Silloin ehjä pakoputki kannattaa hajottaa.

Lopuksi konsti jota en suosittele. Erään autoaan myytäväksi vievän autosta olivat venttiilinvarrenkumit lopussa. Seurauksena tästä oli armoton savutus kun moottoriöljyä pääsi sylintereihin. Neuvokas ja persaukinen myyjämme kuitenkin keksi konstin. Juuri ennen autoliikkeen pihaa hän laski moottorissa vielä jäljellä olevat öljyt ulos. Ei savuttanut enää ja kaupaksi meni.